Pertin Renault Megane RS 265 Trophy -sivut

Renault Megane RS Trophy lyhyesti

Renault Megane RS Trophy

  • Rajoitettu erikoisversio Renault Megane RS 250 -mallista
  • Esiteltiin kesällä 2011, oli myynnissä kymmenessä Euroopan maassa, ei kuitenkaan Suomessa
  • Suurin teho 265 hv, kiihtyvyys 0-100 km/h 6,0 sek, huippunopeus 254 km/h
  • Teki etuvetoisten tuotantoautojen rataennätyksen Nürburgringin Nordschleifella, aika 8:08 min. Taakse jäivät kaikkien etuvetoautojen lisäksi mm. Audi RS6 Avant '08, Mercedes E63 AMG '09, BMW M5 '05, Porsche Boxster S '09, Audi RS3 '10, BMW 1 M Coupe '11 jne.
  • Lisää tietoa mallista löytyy Yleistä Megane RS Trophy -tietoa-osiosta


Minun Megane RS Trophy


Alla on tarinaa minun omasta Megane RS Trophy:stani jaoteltuna seuraaviin aiheisiin:
- Kokemuksia -
- Idea -
- Auton tuonti -
- Kuvia -


KokemuksiaKokemuksia: 19.5.2018

Megane myyty 17.5.2018

Megane on nyt myyty. Pitkään aikaan en ole jaksanut kirjoitella kokemuksiani autosta, mutta tässä vielä viimeinen päivitys näille sivuille.

Auto on edelleenkin toiminut mainiosti eikä siinä ole missään vaiheessa ollut merkittäviä vikoja. Myyntihetkellä 17.5.2018 autolla oli ajettu n. 56.000 km ja se ehti olla minulle kuutisen vuotta. Viimeisen päivityksen jälkeen autoon on vaihdettu takajarrupalat syksyllä 2017 sekä akku keväällä 2018. Keväällä 2016 lohkolämmittimen vastus hajosi toistamiseen ja se vaihdettiin uuteen. Tämän jälkeen jäähdytysnesteen määrä alkoi vajoamaan hiljalleen ja jouduin sitä välillä lisäämään. Helmikuun lopussa 2018 auto kävi määräaikaishuollossa, jossa pyysin tarkistamaan jäähdytysnesteen vuodon syyn ja huollon mukaan syy löytyi jostain liian löysälle jääneestä klemmarista. Kesällä 2016 uusin autosta kesärenkaat, uudet olivat vanhoja vastaavat Bridgestone Potenza S001 -malliset renkaat.

Helmikuun 2018 huolto oli ylivomaisesti suurin tähän astisista kun RS:n jakohihnan vaihtoväli on 6 v/120 tkm, mistä johtuen vaihdatin sen ja vesipumpun huollossa. Kun aiempien huoltojen hinnat olivat luokkaa 300 eur, niin tämä huolto olikin sitten puolitoista tonnia.

Meganella ajaminen oli ilo ja nautinto loppuun saakka ja täytyy kyllä kiitellä Renault Sportin insinöörejä siitä, miten hienosti ajettavan auton ovat osanneet rakentaa. Valitettavasti Suomessa ei ollenkaan ymmärretä eikä osata arvostaa sportti-Relluja, mistä johtuen auton myynti kesti hyvin pitkään. Sääli, että noin hienoille autoille ei löydy ymmärrystä näiltä kulmilta.


Kokemuksia: 15.3.2015

Vuosi 3 - 26.600 km

Kolmas vuosi Meganelle täyttyi maaliskuun 2015 alussa. Tuossa vaiheessa mittarissa oli n. 26.600 km eli vajaan 9 tkm vuosivauhtia on menty. Kolmen vuoden kohdalla autolle oli edessä ensimmäinen katsastus, jonka kävin hoitamassa helmikuussa 2015. Ennen katsastusta Trophy kävi vuosittaisessa öljynvaihdossa paikallisella korjaamolla.

Öljynvaihdon yhteydessä autoon vaihdettiin takuuseen jo toiseen kertaan kärähtänyt moottorinlämmittimen vastus.
Korjaamon diagnoosi oli jotain sen suuntaista, että moottorin jäähdytysneste ei joissain tilanteissa pääse kiertämään oikein lämmittimen vastuksen läpi ja tämä saattaa aiheuttaa hiljalleen ongelmia. Pidemmän tähtäimen ratkaisuksi ehdotettiin jonkinlaisen kiertovesipumpun asentamista.

Tuon moottorinlämmitinongelman lisäksi ainoa autossa ilmennyt vika viimeisen vuoden aikana oli se kun uudesta asti huonosti kiinnitettynä ollut yksi etupuskurin parkkitutkan antureista irtosi kiinnikkeistään kesäloman aikana. Tuo anturi oli uudelleen kiinnitetty paikallisessa merkkiliikkeessä eli Autosalpa Lahdessa kaksivuotishuollon yhteydessä. Kun anturi sitten irtosi kesälomalla, niin marssin Autosalvan pikahuoltoon asian korjaamista varten, mutta eipä tuo homma hoitunutkaan ihan niin kuin elokuvissa.

Ensimmäisellä käyntikerralla pikahuollon kaveri totesi, että täytyy tilata uusi anturin kiinnike ja otti alkuperäisen kokonaan irti. Minä esitin toiveen, että voisiko anturin laittaa väliaikaisesti paikolleen uutta osaa odotellessa, mutta tähän asentaja ei ollut suostuvainen. Sitten kun kysyin, että toimiiko muut anturit edelleen vaikka yksi on poissa pelistä, niin vastaus oli, että ainakin taka-anturit toimivat. Tosiasiassa parkkitutkat olivat kokonaan pois pelistä ja joka käynnistyksellä pukkasi virheilmoitusta.

Noh, eihän siinä mitään jos uusi osa olisi tullut suhteellisen vikkelään, mutta loppujen lopuksi meni neljä kuukautta ennen kuin homma oli kunnossa. Ensimmäisellä kerralla osaa tilattaessa varaosakaveri kertoi toimitusajaksi 2 viikkoa - 2 kuukautta. Tätä päiviteltyäni kaveri lupasi laittaa osan pikatilauksena menemään. Autosalvasta luvattiin ilmoittaa kun osa saapuisi.

Pari viikkoa kului, eikä mitään kuulunut. No, olin kiinnittänyt anturin väliaikaisesti takaisin paikoilleen, jotta parkkitutkat toimisivat ja ei tarvitsisi virheilmoituksia kuunnella, joten eipä tuo kovin iso ongelma ollut vaikka ihan raketin lailla uutta osaa ei tullutkaan. Välillä tosin anturi tipahti kiinnityksistään ja vaati sen työntämistä uudelleen paikoilleen. Sitten kun pari kuukautta oli kulunut eikä Autosalvasta ollut edelleenkään kuulunut mitään, niin soitin sinne kysyäkseni tilannetta. Puhelimessa ollut varaosakaveri ei löytänyt mitään merkintää siitä, että mitään osaa olisi missään vaiheessa tilattukaan. Eipä muuta kuin osaa uudelleen tilaukseen.

Parin kolmen viikon kuluttua anturin kiinnike vihdoin saapui Autosalpaan ja marssin pikahuoltoon sen kiinnittämistä varten. Tällä kertaa oli sitten tilattu väärä osa eli tämäkin reissuni oli täysin turha. Vielä yksi tilauskierros ja vihdoin marraskuussa 2014 neljän kuukauden jälkeen pikkuvika oli korjattu. Palvelu Autosalvassa oli sinänsä ystävällistä koko ajan, mutta aikaansaannokset olivat taas aivan surkeita.

Megane RS Trophy

Kiinnikkeistään irronnut parkkitutkan anturi on puskurin alla olevista antureista keulasta katsottuna oikealla puolella sijaitseva.
Edellä mainitut seikat ovat kuitenkin mitättömiä asioita sen rinnalla, että Trophylla ajaminen on jatkuvasti nautinto ja olenkin ollut autoon erittäin tyytyväinen. Normaali auton vaihtovälinä on ollut kolmisen vuotta ja siinä vaiheessa on yleensä ollut jo selkeää mikä auto tulossa seuraavaksi, mutta nyt on sellainen tilanne, että olen Meganeen hyvin tyytyväinen eikä mielessä oikein ole mitään autoa sen seuraajaksi. Kaikesta huolimatta ajattelin kuitenkin laittaa auton koemielessä myyntiin kevään 2015 aikana. Jos sille löytyy ostaja, niin sitten mietitään mitä tilalle. Jos ostajaa ei löydy niin ei muuta kuin lisää tyytyväisiä kilometrejä.
 


Kokemuksia: 29.5.2014

Vuosi 2 - 18.000 km

Toisen vuoden täytyttyä Meganen matkamittarissa oli 18.000 km eli vuonna kaksi mittariin tuli n. 7.400 km.
Trophy on toiminut minun päivittäisenä ympärivuotisen kulkuneuvona edelleenkin, perheajot suoritetaan sitten vaimon autolla. Toisenakin vuonna meno maistui ja auto tuntuu edelleenkin hyvältä peliltä. Muutamia nautinnollisia mutkapätkäajeluja on tullut koettua viimeisen vuoden aikana.

Talven 2013/2014 alussa ongelmia aiheutti edellisenä keväänä alkanut satunnainen asunnon sulakkeen/vikavirtasuojan napsahtaminen kun Meganen moottorinlämmitys kytkeytyi päälle. Keväällä 2013 olin jo käyttänyt autoa lämmittimen asentaneella korjaamolla tutkittavana, mutta silloin korjaamo ei löytänyt mitään vikaa lämppärissä tai sen kytkennöissä. Kun kesän jälkeen lämmityskauden alkaessa ongelma jatkui, niin vein auton toiseen kertaan samaan korjaamoon ja kas kummaa tällä kertaa diagnoosi olikin se, että lämmittimen vastus oli oikosulussa. Vastus vaihdettiin takuuseen ja sen jälkeen moottorinlämmittimeen liittyviä ongelmia ei ole ilmennyt.

Hieman ennen toisen vuoden täyttymistä helmikuun lopussa 2014 oli aika viedä Trophy ensimmäiseen määräaikaishuoltoon ja päädyin lopulta viemään auton paikallisen luottokorjaamon sijasta merkkihuoltoon Autosalpa Lahteen. Pääsyy tähän oli se, että edellistalvena alkanut jäähdytysnesteen vajoaminen oli jatkunut tänäkin talvena ja halusin merkkihuollon tutkivan asiaa ja tekevän mahdolliset korjaustoimenpiteet takuutöinä.

Kovin suuria pisteitä en Autosalvalle antaisi huollon hoitamisesta, sillä autoa noudettaessa jäähdytysnesteen vajoamiseen liittyvä toteamus oli vaan, että mitään vikaa ei löydetty eikä asialle siis mitään tehtykään. Varsinainen määräaikaishuolto oli kyllä tehty, mutta sen valmistumisesta ei tullut mitään ilmoitusta lupauksista huolimatta. Kun menin töiden jälkeen paikan päälle kyselemään autoa, niin kyllähän se kuitenkin valmis oli. Perushuollon lisäksi takuutöinä tehtiin pyynnöstäni pari pikkujuttua eli yksi jonnekin hävinnyt takaluukun kumistoppari korvattiin uudella ja yksi huonosti kiinnitetty parkkitutkan anturi laitettiin jämymmin kiinni. Hintaa huollolle tuli 350 eur.

 

Megane RS 265 Trophy
Megane RS 265 Trophy Vesijärven satamassa Lahdessa.

 


Kokemuksia: 30.6.2013

Vuosi 1 - 10.600 km

Ensimmäinen vuosi Meganelle tuli täyteen maaliskuun puolivälissä 2013. Vuoden jälkeen mittariin oli tullut n. 10,6 tkm, josta kuutisen tonnia kesärenkailla ja reilut 4,5 tkm talvirinkuloilla.

Yleisesti ottaen voi todeta, että alempana ensikokemusten alla kerrotut asiat pätevät pääsääntöisesti edelleenkin ja olen autoon hyvin tyytyväinen myös hieman pidempään sillä ajeltuani. Talvikokemuksia on tullut nyt enemmän kuin aiemmin, joten tässä hieman lisää juttua niistä.

Talviajettavuus:

Talviajettavuus Meganella on kunnossa. Auto on vakaa ja ennustettava ajettava myös vaikeissa talviolosuhteissa. Tehon annostelun kanssa täytyy toki näin tehokkaassa autossa olla tarkkana talvella, mutta kun kaasua muistaa säännöstellä sopivasti niin eipä hätiä mitiä. RS:n ajonvakautus sallii jonkin verran luistoa ja se ottaa kiinni kohtuullisen pehmeästi. Talvirenkaat ovat leveydeltään 225 ja noinkin leveät renkaat vetelevät hieman pitkittäisissä lumi/jääurissa, mutta ei mitenkään häiritsevästi. Maavaraa RS Trophyssä on riittävästi normaalikäyttöön myös talvioloissa huolimatta hieman normi-RS-mallia matalammasta Cup-alustasta.
 

Megane RS 265 Trophy
Megane RS 265 Trophy kotinurkilla talven viimeisillä lumilla.


Muut talviominaisuudet:

Megane tuntuu lämpiävän varsin kohtuullisesti myös kovemmilla pakkasilla. AIemmin omistamassani Alfa 147 GTA:ssa sisätilat lämpenivät kyllä nopeammin kuin Meganessa, mutta Alfassa olikin 3,2 litrainen veekuutonen, josta taisi riittää hukkalämpöä runsaasti. Megane lämpiää kuitenkin aivan riittävästi ja kun auto on lämmennyt niin sisällä tarkenee riittävän hyvin. Viime talvi ei ollut kovin ankara täällä Etelä-Suomessa, mistä johtuen kylmimmillään RS:llä ajeltiin vain n. -29C pakkasessa. Tuolloinkan auton toiminnassa ei ollut mitään ongelmia.

Kotipihalla autoa on käynnistetty pääasiassa moottorinlämmittimen käytön jälkeen ja auto on käynnistynyt ensimmäisten lämmitysten jälkeisten pienten ongelmien jälkeen moitteetta koko talven ajan - oli auto esilämmitetty tai ei.

Polttoaineen kulutus on ollut n. 10 l/100 km luokkaa sekalaisessa ajossa.

Megane RS 265 Trophy 
Megane moottorinlämmittimen päässä kotipihalla.


Viat/ongelmat:

Ensimmäinen vuosi on sujunut varsin ongelmattomasti ja mitään varsinaisia korjauksia autoon ei ole tarvinnut tehdä. Talviaikana auton jäähdytysnesteen taso vajosi kuitenkin jonkin verran ja olen joutunut lisäämään jäähdytysnestettä muutaman kerran. Voi olla, että tämän takia joutuu jossain vaiheessa testaamaan paikallisen Renault-liikkeen takuukorjaustoimintaa. Normaalina huoltotoimenpiteenä autolle tehtiin ensimmäinen öljyn ja öljynsuodattimen vaihto huhtikuussa 2013 kun mittarissa oli n. 11 tkm.
Kokemuksia: 2.12.2012

Talvivarustelua

Syksyn tullessa oli aika aloittaa Meganen talvivarustelun suunnittelu ja hankinta. Hankintalistalla olivat talvirenkaat ja -vanteet sekä moottorinlämmitin.

Megane RS talvikuosissa
Megane RS Trophy talvikuosissa kotinurkilla.

Talvivanteet:

Talvivanteiden hankinta osoittautui haastavimmaksi osaksi talvivarustelua. Pääsyynä vanteiden hankinnan vaikeuteen oli se, että Megane RS:n alkuperäinen vannekoko rajaa auton sopivien vanteiden määrän melko pieneksi. RS Trophyn alkuperäiset vanteet ovat 19-tuumaiset ja auton suurten etujarrujen takia pienin mahdollinen vannekoko on 18". Alkuperäisen vanteen suuri ET-luku (65) on se tekijä, joka rajaa mahdollisia vanteita, sillä auton CoC-todistuksen mukaan autoon hyväksyttävän ET-luvun tulisi olla välillä ET49-65. Tarkempi alkuperäisten RS 250:n 18"-vanteiden koko on:

Vannekoko: 8,25*18" ET65 (Trophy 8,25*19" ET65)
Pulttijako: 5*114,3 mm
Keskireikä: 66,1 mm

Vannehankintaan lähdettäessä tavoite oli hankkia 18-tuumaiset vanteet, jotka olisivat yksinkertaisen tyylikkäät ja helpot pitää puhtaana talviolosuhteissa. Mielessä oli mahdollisesti jotkut 5- tai 6-puolaiset mallit.

Oz Racingilla oli tarjolla RS:ään malli Alleggerita koossa 8,5*18" ET55 ja lisäksi mallia Ultraleggera olisi löytynyt koossa 8*18 ET48, johon ei kylläkään ollut virallista hyväksyntää RS:lle, mutta jota Keski-Euroopassa jotkut RS-omistajat olivat laittaneet autoon alle. Ozin vanteet olisivat kyllä erittäin laadukkaita, tyylikkäitä ja kevyitä, mutta myös hintavia. Mikäli olisin ollut kesävanteita ostamassa niin Oz Racingit olisivat olleet erittäin houkuttelevia, mutta talvivanteisiin en halunnut investoida niin suuria summia kuin Ozit olisivat vaatineet.

OZ Alleggerita
Oz Alleggerita.

Muita valmistajia, joilla oli Megane RS:ään sopivia malleja tarjolla oli Brittiläinen Team Dynamics, joka olisi erikoistilauksesta tehnyt RS:ään kahta eri vannemalliaan eli monipuolaista Equinoxia koossa 8*18" ET50 ja toista monipuolaista mallia eli Pro Race 1.3-mallia koossa 8,5*18 ET50. Team Dynamicsit olivat myös hinnaltaan kohtuullisia.

Team Dynamics Equinox
Team Dynamics Equinox.

Lopulta valinta kääntyi kuitenkin Saksalaismerkki Rialiin, jolla oli tarjolla Megane RS:ään hyväksytty malli nimeltään Lugano koossa 8*18" ET50. Pyysin tästä mallista tarjoukset parista paikasta Suomesta ja näissä hinta asettui n. tuhanteen euroon per satsi. Saksanmaalla samoja vanteita oli tarjolla n. 650-750 eur hintaluokassa, tosin toimituskulut Suomeen olivat monessa paikassa yli 100 euroa. Lopulta päädyin tilaamaan vannesatsin www.winterrad.com -nimisestä nettikaupasta Saksasta. Sieltä tilattuna hinta neljälle vanteelle toimituskuluineen oli n. 750 eur. Kun tuohon laskee päälle vanteiden/renkaiden alle laiton kustannukset niin hintaeroa Suomi-hintoihin jäi vielä parisataa euroa.

Rial Lugano Megane RS
Rial Lugano -vanteet minun Megane RS:n alla.
Megane RS Trophy Rial Lugano
Rial Luganot ja Megane RS talviolosuhteissa.

Talvirenkaat:

Talvirenkaiden hankinta oli huomattavasti vanteiden hankintaa helpompi rasti. Renkaiksi halusin nastarenkaat ja ajatuksena oli hommata jotkin laadukkaat merkkirenkaat, mutta ei välttämättä aivan uusimmat mallit. Valinta päätyi Continental Winter Viking 2 -renkaisiin koossa 225/40-18". Myös 235/40-18"-renkaat olisivat olleet sopivia, mutta otin mieluummin hieman kapeamman vaihtoehdon.

Renkaat tilasin Turkulaisesta Rengas ja Tarvike Oy:stä. Vanteet ja renkaat saapuivat lokakuun alkupuolella ja auton alle ne menivät lokakuun lopussa sopivasti ennen ensilumia.

Conti Winter Viking 2
Conti Winter VIking 2 -nastarenkaat ja Rial Lugano -vanteet RS:ssä.

Moottorinlämmitin:

Calixilla oli tarjolla Megane RS:ään tarkoitettu letkulämmitin ja sellainen lisättynä sisätilan lämmityksen johdotuksella asennettiin autoon lokakuussa tutussa paikalliskorjaamossa eli Autohuolto Järvinen Oy:ssä Hollolassa.

Sisätilanlämmitin
Sisätilanlämmitin Meganen keskikonsolissa apukuskin puolella.

Muita huomioita:

Tätä kirjoitettaessa joulukuun 2012 alussa ei vielä ole ollut kovin kummoisia pakkasia (max. -11C), joten kovin perusteellisia kokemuksia Meganen talviominaisuuksista ei vielä ole. Toistaiseksi auto on vaikuttanut lämpiävän mukavasti ja ajettavuus lumikeleillä on vaikuttanut rauhalliselta ja turvalliselta. Palataan talvikokemuksiin tarkemmin myöhemmin kun niitä on enemmälti kertynyt.

Ongelmia? Letkulämmittimen käyttö taitaa joissain tilanteissa hieman sotkea moottorinohjausta, sillä muutaman kerran pari-kolmen asteen pakkasella kun autoa on lämmittänyt n. 45 min niin auto on käynnistynyt, mutta sammunut samantien. Ongelmat on pystynyt välttämään lopettamalla lämmitys viitisen minuuttia ennen käynnistystä. Pidemmällä lämmityksellä ja hieman kovemmalla pakkasella ongelmaa ei ole ainakaan toistaiseksi esiintynyt. Seurataan tilannetta.

Muilta osin meno on ollut ongelmatonta ja nautittavaa.

Megane RS Trophy talvella
Ei muuta kuin usvaa putkeen ja lunta päin.Kokemuksia: 4.7.2012

Ensikokemuksia 3 kk/3.500 km

Nyt kun ensimmäiset kuukaudet Meganella ovat takana ja auton mittarissa on n. 3,5 tkm niin ohessa hieman huomioita autosta.

Megane RS Trophy Lahti
Megane Lahden hyppytornien edessä.

Ajettavuus:

Ajettavuus on lyhyesti sanottuna erinomainen.

Ulkomaan lehdistössä RenaultSportin eri mallien (ml. Megane III RS) ajettavuutta on hehkutettu varsin paljon, joten ennakko-odotukset niiden suhteen olivat kovat. Ensimmäisten koeajojen perusteella hehkutukset eivät vaikuttaneet turhilta ja nyt kun kilometrejä on jonkin verran takana niin edelleenkin voi sanoa, että tuo ajettavuus on RS:n parhaita puolia.

Mikäli RS:n ajettavuutta haluaisi kuvata yhdellä sanalla niin se olisi tasapainoisuus. Ohjaus on tarkka ja neutraali ja vaikka autossa on etuveto ja 265 hv yhdistettynä 235/35/19" -renkaisiin niin ohjauksen vetely on hämmästyttävän vähäistä. Tärkeä tekijä tässä lienee RS Trophy -versiossa vakiona oleva Cup-alustapaketti, joka sisältää mm. mekaanisen tasauspyörästön lukon. Kyllä RS:n ohjauksen saa vetelemäänkin esim. kun ohitustilanteessa kaasua painaa reippaammin uraisilla suomalaisteillä, mutta yllättävän hyvin vetely on kuitenkin kurissa.

Megane RS Trophy 19"-vanteet
RS Trophyn 19" vanteet + Brembo-jarrut.

Vaikka ajettavuus on kohdillaan niin auto ei ole kuitenkaan kivireki vaan aivan kohtuullisen mukava normaaliajossakin. Yllättävän hyvä kompromissi mukavuuden ja ajettavuuden välille on onnistuttu löytämään. Trophy -version 19-tuuman 35-profiilin renkaatkaan eivät liikaa pilaa mukavuutta, mutta oletettavasti normi-RS:n vakiot 18-tuumaiset renkaat/vanteet olisivat järkevämpi valinta mukavuuden suhteen.

Yksi ajettavuuteen jollain tavalla liittyvä seikka on vielä mainittava. Nimittäin jarrut. En ole missään aiemmin ajamassani autossa tavannut niin hyvä jarruja kuin Megane RS -mallissa.
Jarrut ovat Brembon tekeleet ja etujarrulevyn halkaisija on 340 mm. Jarrut ovat aivan loistavan tunnokkaat ja tehoa tuntuu riittävän rutkasti. Rata-ajossa noita ei ole tullut kokeiltua, mutta ulkomaisten käyttäjien kokemusten perusteella jarrujen teho riittää hyvin myös radalle.

Suorituskyky:

Auton suorituskykyä ei voi hehkuttaa yhtä paljoa kuin ajettavuutta. Suurin syy tähän on heikohko alavääntö, minkä seurauksena tuntuu, että Megane ei liikahda mihinkään alle 2.500 kierroksilla. Painoahan useimmissa nykyautoissa on minun makuuni ihan turhan paljon ja kun Megane RS:kin painaa n. 1.400 kg niin kyllähän sitä tehoa pitää ollakin, jos meinaa että auto liikahtaa.

Ei tuon ylipainon kuitenkaan alakierrosten hengettömyyttä tarvitse tarkoittaa. Kun vertaa esim. kiihtyvyyttä 80 km/h vauhdista kuutosvaihteella niin aiemmin omistamani suurin piirtein saman painoinen ja tehoinen Alfa 147 GTA lähti kiihtymään huomattavasti vikkelämmän oloisesti. Tuntuu myös, että vaimon 150-heppainen Focus kiihtyy alhaisilla kierroksilla rivakammin - tosin siinä onkin harvinaisen vääntävä kone normiperheautoksi ja maksimivääntö käytössä jo 1.600 rpm alkaen.

Noh, yläkierroksilla meno on kyllä varsin railakasta eli kyllä ne hevoset tallessa ovat. Ohituskiihtyvyys on vähintäänkin riittävä kunhan pukkaa nelosvaihteen silmään maantieohitusvauhdeissa. Maksimivääntö Megane RS Trophy -versiossa on 360 Nm (3.000-5.000 r/min).

Moottorin äänet ovat Renaultin neloskoneessa melko mitättömät, erityisesti jos vertaa Alfa 147 GTA:n kuutoskoneen muhkeisiin murinoihin.

Kulutus:

Kai tuo jotain kuluttaa, ainakin kaikki tankkiin laitettu bensa on aina mennyt. Ajotietokoneen mukaan keskikulutus vaihtelevassa ajossa on ollut luokkaa 10 l/100 km. Rauhallisessa matka-ajossa keskikulutus on pyörinyt 8 litran tienoilla. Näyttää siltä, että vastaavassa ajossa Meganen keskikulutus on pari litraa vähemmän kuin aiemmassa Alfa 147 GTA:ssani ja pari litraa enemmän kuin edellisessä autossani eli Abarth 500 esseessessä.

Ajotietokone on ollut siitä harvinainen, että kun kaksi kertaa olen laskenut todellisen kulutuksen niin molemmilla kerroilla ajotietokone on näyttänyt liian suurta kulutusta todelliseen verrattuna. Ero on ollut 0,3-0,4 l/100 km.

Ulkonäkö:

Ulkonäköasiat ovat luonnollisesti subjektiivisia, mutta minusta Meganen RS-malli on aivan kohtuullisen näköinen. Edestä/etuviistosta ja takaa/takaviistosta auto näyttää parhaimmalta, mutta suoraan sivusta katsottuna profiili on hieman raskaan oloinen.

Megane RS Trophy takaa
Takaa päin RS Trophy näyttää hieman pullealta.

Kanssaihmisten huomiota tuollainen harmaa Megane ei kerää juuri ollenkaan, aiempi Abarth 500:ni oli aivan toisen luokan huomion kerääjä harmaasta väristä huolimatta - ja huomio oli lähes poikkeuksetta positiivista.

Sisustus/tilat:

Kun kolme edellistä autoani ovat olleet italialaisia niin täytyy sanoa, että ei ranskalaiset näköjään osaa tehdä yhtä aistikkaita sisustuksia kuin italiaanot. Meganen kojelaudan muotoilu ja materiaalit ovat mielestäni selvästi vähemmän tyylikkäät kuin esim. Alfassani tai Abarthissani. Muutenkin Megane RS:n sisusta on tylsän ja halvan oloinen penkkejä lukuun ottamatta.

Megane RS Trophy kojetaulu
Megane RS:n kojetaulu.

RS:n Recaro-penkit ovat sitten puolestaan huippuluokkaa. Trophy -versiossa vakiona olevat Recarot saa lisävarusteena myös normi-RS:ään ja penkit tarjoavat erinomaisen tuen sekä reippaammassa kaarreajossa, että pidemmillä ajosiivuilla. Erinomaista.

Megane RS Trophy Recaro
Näissä Recaron penkeissä viihtyy mainiosti eri tilanteissa.

Tilojen osalta etutilat ovat riittävät myös tällaiselle 191 senttiselle kuskille. Takapenkkikin autosta löytyy, mutta takatilat ovat melko klaustrofobiset kun sekä takalasi, että takasivulasit ovat pikkuriikkiset. Pääntila takana on vähäinen, muilta osin takatilat ovat kohtuulliset. Tavaratila on varsin kohtuullisen kokoinen, mutta nostokynnys on korkea ja puutteena on myös tavarakoukkujen täydellinen puuttuminen.

Takanäkyvyys on heikko pienen/kapean takalasin takia. Autossa oleville parkkitutkille on siis käyttöä.

Viat/ongelmat:

Mitään varsinaisia vikoja ei ole ensimmäisen kolmen kuukauden/3.500 km aikana ilmennyt ellei sellaiseksi lasketa jarrujen ajoittaista lievää vinkunaa kevyesti jarrutettaessa.

Yksi harmittava ongelma tuli kuitenkin kun ajelin autolla nelostietä pohjoiseen kesäkuun alussa. Ajaessani jonon mukana kuului vasemmasta kyljestä yhtäkkiä kova kolahdus. Asiaa ihmeteltäessä kuskin ovesta löytyi kaksi parin sentin mittaista naarmua, joissa maali oli irronnut. Lieneekö jotain lentänyt auton kylkeen esim. vastaan tulleesta autosta.

Kävin korjauttamassa naarmuja paikallisessa autofiksaamossa, jossa naarmuja täytettiin alkuperäisellä maalilla. Tämän avulla naarmuja saatiin hieman vähemmän häiritseviksi, mutta ne ovat edelleen havaittavissa kun auto on puhdas ja osaa katsoa oikeaan paikkaan.

Ovinaarmut
Ovinaarmut paikkauksen jälkeen..

Muita huomioita:

Meganen Arkamys-audiolaite on käsittämättömän hankala käyttää. Enpä olisi uskonut, että tuollaisia vekottomia nykyaikana joku vielä onnistuu väsäämään. Laitetta on yhtälailla hankala käyttää sekä laitteen etupaneelista, että ratin takana olevasta säätöhässäkästä. Enpä olisi uskonut sanovani tätä, mutta kyllä italialaiset autosuunnittelijat ovat olleet ergonomiamestareita tämän auton audiosuunnittelijoihin verrattuna. Äänenlaatu ei myöskään ole kovin kummoinen Arkamys -laitteessa.

Arkamys-Audio
Arkamys -audiolaitteen etulevy. Ergonomia hakusessaan sekä itse laitteessa, että ratin kaukosäätimessä.

Yhteenveto:

Hyvin menee ja lystiä on ollut. Megane RS:llä on ajo maistunut ja maistuu edelleenkin. Ainoa harmittava takaisku on ollut kuskin oveen tulleet pienet naarmut. Nyt ei muuta kuin lisää ajoa. Raportoin kokemuksistani lisää taas hieman myöhemmin.