Pertin Renault Megane RS 265 Trophy -sivut
Auton tuonti

Minun Megane RS Trophy: Auton tuonti: 9.5.2012

Ostopaikan valinta

Sen jälkeen kun Abarthista oli kaupat sovittu, niin aloin toden teolla etsimään sopivaa paikkaa Megane RS:n ostoon. Suomen verottomat lähtöhinnat RS–mallille olivat jonkin verran Keski-Eurooppaa korkeammat ja lisäksi kun esim. Saksassa normaali alennus uusista autoista on luokkaa 15-25 % niin tuntui järkevältä kääntää katseet tälläkin kertaa Keski-Euroopan suuntaan.

Saksassa ja muutamissa muissakin maissa on lukuisa joukko erilaisia autojen nettivälittäjiä, joiden kautta reippaiden alennusten saaminen ilman erillistä tinkimisprosessia on helppoa.

Välittäjistä osa on sellaisia, joilla on sopimukset useiden merkkien jälleenmyyjien kanssa alennetuista hinnoista ja välittäjä vain välittää kaupan loppuasiakkaan ja virallisen merkkiliikkeen kanssa eli kauppasopimus tehdään suoraan merkkiliikkeen kanssa. Tällaiset välittäjät perivät yleensä palkkionsa suoraan jälleenmyyjältä ja loppuasiakas ei maksa välittäjälle mitään palkkiota. Kyseisen toimintamallin ansiosta ostajan näkökulmasta kaupantekoon liittyvät riskit ovat alhaiset. Nämä autot ovat pääsääntöisesti peräisin saman maan jälleenmyyjiltä kuin välittäjäkin. Esimerkkejä tällaisista välittäjistä ovatmm. PriceOptimizer/APL ja Netcar.

Toinen välittäjien päätyyppi on sellainen, joka ostaa autot itse jälleenmyyjiltä ja ostaja tekee kaupat välittäjän kanssa. Tällaisten välittäjien kanssa toiminta on hieman riskialttiimpaa ja kannattaa selvittää tarkemmin välittäjän luotettavuutta. Näistä autoista osa on peräisin saman maan jälleenmyyjiltä, mutta osa on ns. EU-Neuwagen –autoja, jotka ovat peräisin jonkin muun maan jälleenmyyjiltä. Tällaisia välittäjiä ovat esim. Jütten & Koolen ja Europemobile. Lisää välittäjiä löytyy Linkit –alasivulta.

Europemobilella oli tarjolla hyvään hintaan Megane RS:ää, mutta valitettavasti tehdastilausauton toimitusajaksi luvattiin nelisen kuukautta,mikä olisi mennyt liian tiukalle sen suhteen, että auto olisi ehtinyt ennen 1.4.2012 autoverokorotusta. Europemobile ei myöskään pystynyt löytämäänsopivilla varusteilla olevaan RS –mallia lyhyemmällä toimitusajalla, joten etsinnän oli jatkuttava jostain muualta.

RS –mallin verottomat hinnat olivat suhteellisen alhaisia Hollannissa ja sieltä kyselin tarjouksia suoraan muutamalta jälleenmyyjältä, mutta kovin kummoisia alennuksia ei sieltä näyttänyt olevan luvassa. Etsiskelin sopivaa yksilöä myös usealta saksalaiselta jälleenmyyjältä sekä muutamasta paikasta Itävallasta. 

Tässä vaiheessa oli selvää, että Megane RS:n tehdastilaus ei enää onnistunut riittävän nopealla aikataululla. Kyselin myös kesällä 2011 esiteltyä rajoitettuna eränä valmistettavaa Megane RS Trophy –mallia Saksasta, Hollannista ja Itävallasta, mutta tämän erikoismallin tehdastilauksia ei enää siinä vaiheessa voinut tehdä. Katseet oli käännettävä jollain jälleenmyyjällä olevaan/tulossa olevaan RS:ään.

Renault Megane RS Trophy

Megane RS Trophy.

Itävallassa uusilla autoilla on jonkinmoinen rekisteröintivero ja useat automerkit tuntuvat myyvän sinne autoja Saksaa edullisemmilla verottomilla hinnoilla. Tämän ansiosta Itävalta on potentiaalinen ostopaikka nimenomaan uusille autoille, jotka on mahdollista ostaa ilman paikallisia veroja.

RS Trophy -malleja löytyi jonkin verran jälleenmyyjiltä eri maista ja kohdistin etsinnän ensisijaisesti siihen versioon. Trophy –mallia oli saatavana neljällä eri värillä: musta, valkoinen, harmaa (metalliväri) ja keltainen (helmiäisväri). Itseä miellytti eniten helmiäskeltainen ja kakkosvaihtoehtona oli harmaa väri kun taas mustaa tai valkoista en mielelläni kelpuuttaisi. Keltainen tai harmaa yksilö siis hakuun.

Itävallasta löytyi lopulta sopivilla varusteilla ja kohtuullisen hyvällä hinnalla keltainen yksilö, josta hieroin kauppaa ja jos kauppias olisi hiemankin tullut vastaan hintapyynnössä, niin kaupat tästä yksilöstä olisivat syntyneet. Valitettavasti näin ei käynyt ja etsintä jatkui edelleen.

Hieman myöhemmin Renault-Wienin diplomaattimyynnin kautta löytyi sopivalla hinnalla ja varusteilla harmaa yksilö, josta löin kaupat lukkoon tammikuun 2012 lopussa. Auto olisi ollut jo tuossa vaiheessa saatavilla, mutta en halunnut talvirengasaikaan lähteä kesärenkailla varustetun auton hakureissulle, mistä johtuen sovimme hakuajankohdaksi maaliskuun jälkimmäisen puoliskon. Renault-Wienin diplomaattimyynnissä asioin rouva M.Kurzbauerin kanssa, joka palveli minua kaikissa kaupanteon vaiheissa erinomaisesti. Palvelu oli kaikin puolin todella hyvällä tasolla.

Hakumatka

Hakumatka ajoittui siis maaliskuun 2012 loppupuoliskolle siten, että samalla oli tarkoitus hieman lomailla Keski-Euroopassa vaimon kanssa. Matkaan lähdimme aikaisin lauantaiaamuna 17.3. ja viikonlopun vietimme Wienissä nähtävyyksistä, wienin-leikkeestä ja hyvistä leivonnaista nauttien. Tältä osin hakureissun kuvio oli samanlainen kuin kolme vuotta aiemmin Abarthin hakureissulla, joka suuntautui Wienin kautta Graziin.

Maanantaiaamuna Frau Kurzbauer nouti meidät sovitusti hotellistamme Renault-Wienin toimipisteeseen, jossa teimme ensin paperityöt valmiiksi ja sen jälkeen lähdimme tutustumaan autoon. Suomalaisen liikenne- ja kaskovakuutuksen olin hankkinut autoon jo etukäteen.

Renault-Wien

Renault-Wienin toimipiste.

Auto odotti noutajaansa Renault-Wienin erillisessä autojen luovutushallissa peitteen alla. Peitteen poistamisen ja pakollisten kuvien jälkeen alkoi autoon ja sen toimintaan perehdytys, joka hoitui Frau Kurzbauerilta mallikkaasti ja perusteellisesti. Kun vielä uuden auton ostajille luovutettava valkoviinikin oli vaihtanut omistajaa, niin oli aika suunnata tien päälle. Ensin kuitenkin sovitun mukaisesti tankki täyteen bensaa myyjäliikkeen piikkiin.

Megane RS Trophy peitettynä

Minun RS Trophyni peitteen alla.

Renault Megane RS Trophy

Peittojen alta paljastui tämän näköinen kulkine.

RS Trophy esittely

Ostajan perehdytys autoon käynnissä.

Renault Megane RS Trophy

Toinen kuva luovutushallissa.

Wienistä lähdimme kurvailemaan kohti Prahaa, jonne oli ajomatkaa n. 330 km. Tsekin puolella moottoritie välillä Brno-Praha oli n. 100 km matkalta melko surkeassa kunnossa. Tällä välillä tie oli ilmeisesti betonipäällysteinen ja jostain syystä siihen oli rouhittu muutaman metrin välein poikittaisia muutaman metrin levyisiä raitoja ja ajaminen erityisesti oikealla kaistalla oli melko epämukavaa.

Megane RS Trophy taukopaikalla

Tauko paikallaan Itävallan puolella.

Prahassa meitä odotti kaupungin keskustassa vanhankaupungin reunalla erinomainen Hotel Unitas ja sen lukitulle sisäpihalle Trophy saattoi parkkeerata huoletta.

Megane RS Trophy - Hotel Unitas

Megane Hotel Unitasin pihalla Prahan keskustassa.

Muutaman päivän Prahassa oleilun jälkeen matka jatkui kohti Travemünden satamaa Pohjois-Saksassa. Liikkeelle lähdettiin hieman ennen aamuyhdeksää jaTravemünden nurkilla n. 650 km päässä Prahasta olimme kahdeksan tuntia myöhemmin viiden aikoihin iltapäivällä. Matka sujui mukavasti ilman merkittäviä ruuhkia, ainoastaan yksi pieni onnettomuuden aiheuttama ruuhka sattui matkan varrelle Berliinin kohdilla. Välillä pääsimme sitten kokeilemaan Trophyn vauhtivarojakin ”hieman” Suomen nopeuksia kovemmissa vauhdeissa.

Ruuhka Berliinissä

Pientä onnettomuuden aiheuttamaa ruuhkaa Berliinin kohdalla.

Yölautan lähtöä odotellessamme vietimme muutaman tunnin Lyypekin ihmeitä ihmetellessä.

Travemünden satamassa

Travemünden satamassa lautan lähtöä odottelemassa muiden tuontiautojen lomassa.

Yhteensä ajomatkaa Keski-Euroopassa kertyi n. 1.000 km eli mukava auton sisäänajo tuli suoritettua samalla.

Trophy kotipihalla

Trophy kotipihalla hakureissun jälkeen.

Auton rekisteröinti ja verottaminen

Uuden tuontiauton osalta Suomeen maksetaan mittavien rekisteröintiverojen lisäksi myös Suomen 23 %:n arvonlisävero mikäli kyseessä on alle 6 kk vanha tai alle 6.000 km ajettu auto. Kaksinkertaisen arvonlisäverotuksen välttämiseksi on huolehdittava siitä, että auton myyjän kanssa sovitaan ostomaan paikallisen arvonlisäveron hyvittämisestä.

Ostaessani Abarthia Itävallasta sain ostettua sen suoraan ilman Itävallan veroja, mutta tällä kertaa Renault-Wienin automyyjä totesi, että Itävallan verottaja on ottanut tiukemman suhtautumisen asiaan. Tästä johtuen sovimme, että ostovaiheessa maksan Itävallan 20 %:n ALV:n ja lisäksi Itävallan autoveron, jotka palautetaan minulle kun lähetän heille todistuksen Suomen verojen maksusta.

Suomeen päästyäni vein autoveroilmoituksen Lahden Tulliin ja samalla tein myös pakollisen käyttöönottoilmoituksen, jonka avulla autoon saa katsastuskonttorilta siirtokilvet veropäätöksen odottelun ajaksi. Myös rekisteröintikatsastus täytyy suorittaa ennen verojen maksua, jotta autolle sai viralliset Suomi-rekisterikilvet. Rekisteröintikatsastushinnat ovat melkoista kiskontaa kun vartin työstä jouduin tällä kertaa maksamaan 167 euroa.

Veropäätös saapui 9.5.2012 eli n. 6 1/2 viikkoa veroilmoituksen jättämisen jälkeen. Sitten ei muuta kuin veroja maksamaan ja lopullisia Suomi-kilpiä hakemaan.