Matkakertomus Nepal 3.11-3.12.2001

1. Suunnittelu ja valmistelu

Edellinen pidempi matkani oli suuntautunut syksyllä 2000 lähinnä Tansaniaan ja Keniaan ja jo tuota reissua suunnitellessani Nepal oli ollut yhtenä kohdevaihtoehtona. Heti Tansanian reissulta palatessani päätinkin, että seuraava reissu olisi juuri Nepaliin. Siellä houkutti lähinnä maailman korkeimmat vuoret ja monipuoliset vaellusmahdollisuudet.

Nepaliin perehtyminen alkoi heti edellisen reissun jälkeen v. 2000 loppupuolella. Matkalle oli tarkoitus lähteä v. 2001 loppupuolella ja reissun kesto tulisi olemaan n. 4 viikkoa. Loka-marraskuussa Nepalissa alkaa kuiva kausi ja sen kerrottiin olevan parasta aikaa lähteä matkalle, joten sille aikavälille matka olisi tarkoitus sijoittaa.

Matkaseuran löytäminen olisi taas oma hommansa ja ryhdyin siihenkin jo hyvissä ajoin. Kesällä 2001 opiskelukaverini Kilpikosken Marko kertoi, että hänen entinen työkaverinsa Sari voisi olla kiinnostunut lähtemään matkaan mukaan. Sari olikin innokas lähtemään reissuun ja hänestä sain mukavan matkaseuralaisen. Sarilla oli melko paljon matkailukokemusta, mutta vaeltaminen olisi hänelle uutta. Niinpä Sari aloitti hyvissä ajoin kuntopohjan kehittämisen ja varusteiden hankinnan.

Matkabudjettia hahmoteltaessa kävi selväksi, että Nepalissa ei kovin helpolla saanut kulumaan suuria summia rahaa. Maan hintataso olisi erittäin edullinen ja kuukauden reissun budjetiksi näytti muodostuvan n. 2 teur sisältäen myös lennot. Lennoiksi tosin tuli halvimmat mahdolliset ja se tarkoitti Aeroflotilla lentämistä. No, eiköhän senkin koneet olleet aika hyvällä prosentilla perille päässeet.

Lennot varasin Lahden Arean kautta ja lopulliset lentoaikataulut varmistuivat syyskuussa 2001 ja ne olivat:

Meno:

Service

From

To

Depart

Arrive

Duration

La 3.11.2001 Aeroflot SU 204

Helsinki Vantaa

Moscow Sheremetyevo

18.15

20.55

1:40

La 3.11.2001 Aeroflot SU 561

Moscow Sheremetyevo

Kathmandu Tribhuvan (välilasku Dubaissa)

23.55

13.15 (04NOV)

10:35

Paluu:

Service

From

To

Depart

Arrive

Duration

Su 2.12.2001 Aeroflot SU 562

Kathmandu Tribhuvan (välilasku Dubaissa)

Moscow Sheremetyevo

21.25

06.00 (03DEC)

11:20

Ma 3.12.2001 Aeroflot SU 203

Moscow Sheremetyevo

Helsinki Vantaa

16.35

17.25

1:50

Matkalle lähtö olisi siis marraskuun alussa ja kesto olisi tasan kuukausi. Lentolippujen hinta oli 908 euroa/henkilö lentokenttäveroineen. Aeroflotin hinnoissa oli aika suuri ero länsimaisiin yhtiöihin, sillä halvimmalla länsimaisella yhtiöllä lennot olisivat olleet n. 300 euroa Aeroflotia kalliimmat. Lentolippupolitiikka oli siis hyvissä ajoin hanskassa.

Tarkemman matkareitin suunnittelussa käytin apuna korvaamattomia Lonely Planetin matkaopuksia. Reissulla olisi tarkoitus tehdä yksi pitkä vaellus ja vaihtoehtoina oli lähinnä n. 20 päivän mittainen Annapurna Circuit tai Everest Base Camp-vaellus, jonka kesto olisi samaa luokkaa Annapurna Circuitin kanssa.

Everest-vaelluksen hyvänä puolena olisi se, että siinä pääsisi näkemään maailman korkeimman vuoren, sillä reitti veisi Mt. Everestin perusleiriin. Annapurna Circuitin hyvänä puolena oli mm. se, että sen varrella olevia maisemia ja näkymiä kehuttiin maan parhaiksi. Molempien vaellusten korkein kohta olisi suurin piirtein samaa luokkaa, Everest-reitillä 5.545 m ja Annapurna Circuitilla 5.415 m. Aikamme suunniteltuamme päätimme valita reitiksi Annapurna Circuitin.

Vaellusvarustepuoli oli minulla hallussa aiempien reissujen ansiosta, sen sijaan Sari joutui hankkimaan melkoisen liudan varusteita reissua varten. Yhden merkittävän varustehankinnan minäkin tein, sillä hankin ennen reissua digikameran Saksasta. Se olikin elämäni ensimmäinen kamera – kaikilla aiemmilla reissuilla olin turvautunut muiden otoksiin.

Ahkeran reissaamisen seurauksena myöskään uusia rokotuksia ei tarvittu. Niinpä valmistautuminen oli suhteellisen helppoa, ei muuta kuin tarkempaa matkareittiä suunnittelemaan ja selvittämään vaelluksen järjestelyjen yksityiskohtia. Suurin miettimisen aihe vaellukseen liittyen oli se, että käyttäisimmekö oppaita ja/tai kantajia vai kulkisimmeko reitin itsekseen. Oppaat ja kantajat olisivat erittäin halpoja Nepalissa ja paikallisten mielestä vain hullut kantaisivat tavaransa itse. Loppujen lopuksi mekin kallistuimme sille kannalle, että oppaan/kantajan vuokraaminen olisi järkevää. Se mahdollistaisi paremmin nauttimisen maisemista ja kävelystä.

Hiukan ennen matkaan lähtöä kyselin netistä Rakka.netistä vinkkejä luotettavista firmoista, joista oppaita ja kantajia voisi palkata ja sainkin muutamia yhteystietoja. Kyselin etukäteen näiltä tarjouksia Annapurna Circuitin hinnoista ja otin tarjoukset mukaani paikan päälle. Mitään etukäteisvarauksia emme tehneet.

Syyskuussa 2001 USA:ssa sattunut WTC:n terroristi-isku toi pientä lisäkuviota matkaan. Onneksi se ei kuitenkaan lopulta sotkenut kuvioita vaikka lentomme menikin läheltä Afganistanin ilmatilaa. Perillä Nepalissa se kuitenkin vaikutti selvästi matkailijamäärien vähäisyyteen. Nepalissa oli myös omia ongelmia, sillä Maolaississit kävivät omaa taisteluaan maan hallitusta vastaan. Tämän lisäksi hieman ennen reissuamme maan prinssi surmasi hämärissä oloissa useita muita kuningasperheen jäseniä mukaan lukien kuninkaan ja itsensä. Kaikki tämä antoi lisämaustetta matkavalmisteluihin ja matkaan.

Matkaa edeltävänä iltana pakkasin tavarat rinkkaan ja päiväreppuun. Töissä oli viimeisellä viikolla ennen reissua ollut sen verran kiirettä ja päivät olivat venyneet niin pitkiksi, että silloin ei juuri ehtinyt matkavalmisteluja edistää. Olin onneksi ehtinyt etsiä tavaroita valmiiksi edellisenä viikonloppuna ja tein silloin myös puutelistan tavaroista, joita täytyi viikon aikana hankkia. Lopulta varustelistan kamoista jäi puuttumaan lusikka-haarukka ja kuksa, jotka olin onnistunut hävittämään jonnekin tuntemattomaan paikkaan.

        Johdanto

  1. Suunnittelu ja valmistelu
  2. Helsingistä Kathmanduun 3-5.11.2001
  3. Annapurna Circuit-vaellus 6-23.11.2001
  4. Kathmandu ja Kathmandu Valley 24.11.-1.12.2001
  5. Kotimatka 2-3.12.2001
  6. Yhteenveto matkasta
  7. Kuva-arkisto
  8. Varusteluettelo

        Kertomuksen alkuun