Minun GTA:ni

- Kestotestiraportti - 1v./18 tkm -

Johdanto Käyttökokemukset Yhteenveto Vikalista Kustannukset Tekniset tiedot

Johdanto

Mittarilukema testin alussa (24.3.2006) 45.500 km
Mittarilukema testin lopussa (24.3.2007) 63.100 km
Testimatka yhteensä 17.600 km

Ensimmäinen vuosi 147 GTA:n omistajana on nyt takana ja kun kokemuksia auton käytöstä on kaikilta vuodenajoilta, niin tässä vaiheessa voinee jo hiukan analysoida tarkemmin kokemuksia GTA:n omistamisen hyvistä ja huonoista puolista. Ohessa on kestotestiraportti, joka siis perustuu yhden vuoden ja n. 18 tkm kokemukseen Alfa 147 GTA:n omistajana.

Johdanto Käyttökokemukset Yhteenveto Vikalista Kustannukset Tekniset tiedot

Käyttökokemukset

Monilla kanssa-autoilijoilla on vahvoja ennakkoluuloja Alfan kestävyyden ja laadun suhteen. Ensimmäisen vuoden kokemusten perusteella voi todeta, että onneksi nuo ennakkoluulot ovat vahvasti liioiteltuja.

Ajettavuus

Ajo-ominaisuudet kuuluvat ehdottomasti GTA:n vahvuuksiin, mutta jotain moitittavaakin löytyy tältä saralta. Ohjaus on tunnokas ja tarkka ja autolla on nautinnollista päästellä mutkaisilla asfalttipätkillä ja isommillakin teillä kunhan tien pinta on hyväkuntoinen.

Tilanne muuttuu hieman kun tieolosuhteet muuttuvat huonommiksi ja epätasaisemmiksi. Tuolloin auton keulilla oleva raskas veekuutosmoottori ja matalahko maavara yhdistettynä hieman heikkolaatuiseen iskunvaimennukseen aiheuttaa ongelmia joissain tilanteissa. Suomalaisilla routavaurioisilla teillä saa olla tarkkana ettei auton keula pohjaa pahemmissa paikoissa. Useimmat GTA-kuskit tuntuvat olevan yksimielisiä siitä, että juuri heikko iskunvaimennus on merkittävin auton ajettavuuteen liittyvä heikkous. Monet GTA:n omistajat ovatkin hankkineet autoonsa jälkiasenteisen alustasarjan lievittämään em. ongelmia. Laadukkaan säädettävän alustasarjan väitetään poistavan lähes täysin nuo iskunvaimennuksen puutteet. Itsellekin on tulossa Eibachin korkeussäädettävä alustasarja omaan GTA:hani, joten voin raportoida myöhemmin sen vaikutuksista ajettavuuteen.

Suomalaisilla uraisilla teillä ohjaus vetelee jonkin verran. Suurin syy tähän lienee 225 mm leveät renkaat, jotka eivät ole parhaat mahdolliset meikäläisiin olosuhteisiin.

Edellä mainituista puutteista huolimatta GTA on erinomainen ajettava monenlaisissa olosuhteissa. Myös talviolosuhteissa auto tuntuu vakaalta ja turvalliselta mitä edesauttaa myös hyvin toimiva VDC-ajonvakautusjärjestelmä, joka ei puutu peliin liian aikaisin.

Suorituskyky

Moottori on auton sydän ja GTA:ssa sykkivä ja muriseva Alfan perinteikäs kuutoskone on vahva kuin härän pumppu. Yli kolmilitraisen 250 heppaisen veekutosen änkeäminen Golf-kokoluokan kolmiovisen viistoperän moottoritilaan antaa odottaa paljon suorituskyvyltä ja käytännön kokemusten perusteella voi sanoa, että suorituskyky on täysin riittävä. Ilmoitettu kiihtyvyys 0-100 km/h on 6,3 s.

Siellä se sydän sykkii ja murisee. Tätä moottoritilaa kelpaa näyttää kun näkyvillä on muutakin kuin muovikatteita..

Niin kuin useimpia muitakin nykyautoja, myös GTA:ta vaivaa pöhötystauti eli auto painaa 1.360 kg ilman kuljettajaa. Tämä on samaa luokkaa kuin esim. Golf R32:n tai Focus ST:n paino, mutta silti painoa saisi olla selvästi vähemmän. Pari-kolmesataa kiloa painosta pois, niin johan alkaisi auto kääntymään ketterämmin ja kulkupuolikin alkaisi parantua entisestään.

Paitsi, että GTA:n moottori antaa autolle riittävän suorituskyvyn, kone myös kuulostaa nautinnolliselta. GTA:n moottorin murinat ovat ehdottomasti auton parasta antia eikä niiden kuuntelemiseen ole kyllästynyt vielä yhden vuoden jälkeenkään.

Sisätilat

Kuski viettää suurimman osan ajastaan auton sisätiloissa. Onneksi GTA:n sisustus on niin aistikas, että näkymät ja tuntumat kuskin penkillä ovat nautinnolliset. Verrattuna esim. useimpiin japanilaisiin tai saksalaisiin autoihin GTA:n sisustus on monin verroin persoonallisempi paikka olla. Esim. kolme erillistä mittarikaukaloa, joissa on mm. tekstit Giri ja Acqua henkivät italialaista tyylikkyyttä. Monen ns. premium-merkin omistajat pitänevät oman autonsa sisustaa laadukkaampana kuin Alfan, mutta henkilökohtaisesti vietän aikaani huomattavasti mieluummin GTA:ssa kuin melkein missä tahansa ns. laadukkaassa, mutta ah niin tylsässä autossa. Autossa täytyy olla sielukkuutta, jotta se herättäisi jotain tunteita ja tuossa suhteessa GTA:n sisusta on verraton.

GTA:n mittaristo.

Kojetaulun pintamateriaali on erikoisen näköistä näppyläkuviota, joka tuntui ensi alkuun oudolta. Tottumisen jälkeen tuokin on tuntunut mukavan persoonalliselta ominaisuudelta.

Auton nahkapenkit ovat hiukan retrotyylisesti kuvioidut ja etupenkit on varustettu kiinteillä niskatuilla. Penkit tarjoavat hyvän tuen ainakin tällaiselle pitkälle laiheliinille ja niillä jaksaa istua pitkänkin matkaa väsymättä.

Italialaisten autojen maineen perusteella olisi voinut luulla, että vuoden aikana monikin paikka hajoaa tai vähintään alkaa repsottamaan myös sisustassa. Näin ei ole kuitenkaan käynyt ja kaikki toimii niin kuin pitääkin.

Etupenkkitiloissa ja ajoasennossa ei ole juuri moittimista. Takapenkille käynti on kolmiovisessa autossa hiukan hankalahkoa ja tilat takana ovat ehkä hieman ahtaammat kuin esim. vastaavan kokoluokan Focuksessa ja Golfissa. Myös tavaratila on niukahko. Tila-asiat eivät kuitenkaan ole kovin tärkeä kriteeri useimmille GTA:ta halajaville.

Takapenkillä on mukavasti tilaa lapsille ja pienille aikuisille, mutta isompien aikuisten kannattaa pyrkiä etupenkille.

Varustelu

147 GTA:n perusvarustelu on hyvää luokkaa ja omassa yksilössäni on lisäksi mukava kasa lisävarusteita. Vakiovarusteena on mm. 2-vyöhykkeinen automaatti-ilmastointi, 17" vanteet+renkaat ja vakionopeussäädin. Minun yksilöni tarkemmat varustetiedot löytyvät GTA-esittelysivultani.

Yksi hyödyllisimmistä lisävarusteista on Alfan oma navigaattori, jonka avulla löytää mukavasti vieraisiin paikkoihin. Navigaattori on toiminut vuoden ajan luotettavasti.

Talviominaisuudet

Alfalla on pärjännyt erinomaisesti Suomen talvioloissa. Auto on lähtenyt moitteettomasti käyntiin jopa lähes -30C asteen pakkasilla ja isokokoisesta moottorista on riittänyt hukkalämpöä sisätiloihinkin niin, että auto on varsin lämmin talvikeleillä. Auton ajettavuus on herättänyt luottamusta myös talvella.

GTA on hörähtänyt luotettavasti käyntiin myös lumihankien keskeltä.

Alhaisen maavaran takia auton kanssa saa olla varovainen esim. korkeiden lumipolanteiden takia. Ainoa varsinainen talviongelma on ollut alempana mainittu vinkuminen pakkaskylmäkäynnistysten yhteydessä.

Viat

Mitään merkittäviä vikoja ei ole ilmennyt ja autoa ei ole tarvinnut käyttää yhtään kertaa korjaamolla akuuttien vikojen takia.

Moottorin pohjapanssari oli rikki jo autoa ostettaessa ja tämä tuntuu olevan tyypillistä nyky-Alfoille. Tähän vaikuttaa mm. se, että auton maavara on turhan matala. Auton keulalla oleva raskas V6-moottori vielä korostaa maavaran mataluutta ja auto on turhan herkkä pohjaamaan erityisesti huonokuntoisilla asfalttiteillä, joita Suomessa riittää.

Alfoille tyypillinen talviongelma tuntuu olevan myös ohjaustehostimen vinkuminen pakkaskylmäkäynnistysten yhteydessä. Sama vika vaivaa myös minun GTA:tani. Vika ilmenee pakkaskeleillä käynnistyksen jälkeisenä vinkunana ja se pahenee kelin kylmetessä. Ongelma johtunee Suomen oloihin soveltumattomista ohjaustehostimen öljyistä.

Auton valot tuntuvat olevan vikaherkkiä, sillä vuoden aikana on pimentynyt vasen lähivalo, takarekisterikilven valo sekä kaksi kertaa oikea parkkivalo. Vasen sivuvilkku on myös irronnut kiinnityksestään.

Tarkempi listaus autossa ilmenneistä vioista löytyy vikalistasta.

Kustannukset

Alfan veekuutosen polttoaineen kulutus on kohtuullisen suuri verrattuna joihinkin kilpailijoihin. Omassa käytössäni pitkän tähtäimen keskikulutus on asettunut noin kahteentoista litraan satasella. Tankillisen kulutus on ollut alhaisimmillaan hiukan alle 10 l/100 km kun ajo on koostunut kokonaan pitkän rauhallisesta matkan taivaltamisesta. Kaupunkiajossa kuutoskone hörppää menovettä melko innokkaaseen tahtiin.

Käyttöohjekirjan mukaan autoon kävisi 95-oktaaninen bensa, mutta minä olen käyttänyt vain 98E:tä omassa autossani. Ensimmäisen vuoden ja 18.000 kilometrin aikana polttoainekulut ovat olleet hieman yli 2.500 euroa. Kulutuslukemat olivat tiedossa autoa ostettaessa eli tämä ei tullut mitenkään yllätyksenä. Siitä huolimatta bensankulutus saisi olla hieman alhaisempi.

Optimistinen ajotietokone näyttää yleensä n. 0,5 l liian alhaisia kulutuslukemia.

Alfan maahantuojalla Delta-Autolla on maine kalliina huoltopaikkana, mutta onneksi GTA:n osia voi hankkia muitakin kautta, jolloin on mahdollista säästää huoltokuluissa suuriakin summia Deltaan verrattuna. GTA:han teetettiin jakohihnan vaihto 60 tkm huollon yhteydessä marraskuussa 2006. Jakohihna-osat hankin Saksasta ja huoltotyö tehtiin Autofit-ketjuun kuuluvassa Autohuolto Järvinen Oy:ssä. Tällä tavalla hihnanvaihdon kustannukset jäivät n. 550 euroon kun Delta-Autossa teetettynä hintaa olisi kertynyt jopa kaksinkertainen määrä.

Auton huoltoväli on 15 tkm ja testijaksolle sattui yksi määräaikaishuolto (60 tkm), joka tehtiin jakohihnavaihdon yhteydessä. Hintaa huollolle tuli alle 200 euroa. Öljyä autoon lisättiin ennen 60 tkm huoltoa kahteen otteeseen yhteensä 1,75 l. Huollon yhteydessä autoon laitettiin Selenia Racing 10W-60 öljyä ja ainakaan ensimmäisen kolmen tuhannen kilometrin aikana tämän jälkeen öljyn määrä ei ole vähentynyt ollenkaan.

Kun mitään merkittäviä vikoja ei ole ilmaantunut niin auton käyttökustannukset ovat muilta kuin polttoainekustannusten osalta olleet varsin kohtuulliset. Tarkempi erittely testijakson kustannuksista löytyy erillisestä taulukosta.

Johdanto Käyttökokemukset Yhteenveto Vikalista Kustannukset Tekniset tiedot

Yhteenveto

Alfa Romeo tuo ennakkoluuloisimmille mieleen monia negatiivisia asioita. Ennakkoluulot voittavalle automiehelle puolestaan on luvassa nautintoja, joista tavis-autoilla ajelevat eivät osaa edes uneksia.

Vuoden kokemusten perusteella GTA on ollut nautinnollinen ajaa ja sen moottorin sinfoniaa on ollut ilo kuunnella, lisäksi sen sisusta hakee vertaistaan kilpailijoiden keskuudessa. GTA on myös kaikin puolin tyylikäs ja persoonallinen ajokki eikä suurimmalla osalla kanssa-autoilijoista ole aavistustakaan minkälainen menopeli GTA on. Edellä mainittujen ehkä odotettujenkin ominaisuuksiensa lisäksi GTA on ollut myös mm. luotettava, laadukas eikä sen talviominaisuuksiakaan voi moittia.

Negatiivisina seikkoina voi mainita suuren polttoaineen kulutuksen sekä alhaisen maavaran/heikon iskunvaimennuksen aiheuttamat ongelmat. Onneksi iskunvaimennusongelmiin pitäisi olla tiedossa selvä ratkaisu.

Ehkä on hyväkin, että Esson-baarin jutut saavat monet jättämään Alfan hankinnan ennakkoluulottomimmille - tällä tavoin Alfan hyvistä ominaisuuksista pääsevät nauttimaan vain ne, jotka osaavat todella arvostaa tätä italialaisen autonrakennustaidon helmeä.

Plussat:
- Moottori (mm. suorituskyky ja äänet)
- Sisustus
- Ajettavuus (varauksin)
- Tyylikkyys ja persoonallisuus
Miinukset:
- Maavara
- Iskunvaimennus
- Polttoaineen kulutus
- Paino

Johdanto Käyttökokemukset Yhteenveto Vikalista Kustannukset Tekniset tiedot

Vikalista

Täydellinen vikalista on ohessa:

Aika Tapahtuma Huom!
03/2006 Rikkinäinen moottorin pohjalevy Moottorin pohjalevy oli rikki jo auton hankintavaiheessa. Pohjalevy rikkoontui vielä lisää kesälomamatkalla saatujen pohjakosketusten jälkeen. Uusi alumiininen pohjalevy asennettiin marraskuussa 2006.
03/2006 Vasemman sivuvilkun kiinnityksen rikkoontuminen Vasemman sivuvilkun kiinnitys oli rikki autoa ostettaessa. Vilkku pysyi melko hyvin kiinni tästä huolimatta. Kiinnitys korjattiin 60 tkm huollossa 01/2007.
04/2006 Motor control management failure -varoitusvalo Kyseinen varoitusvalo ilmestyi ajotietokoneen näyttöön kun auto ajettiin ulos lämmittämättömästä autotallista pikku pakkasella. Varoitusvalo hävisi pian eikä ole ilmestynyt sen jälkeen.
07/2006 Oikean parkkivalon pimentyminen Korjattu 11/2006.
11/2006 Oikean parkkivalon pimentyminen Korjattu 01/2007.
02/2007 Vinkuna pakkaskylmäkäynnistysten yhteydessä Auto vingahtaa lyhyesti kylmäkäynnistyksissä 0-10 asteen pakkasilla. Kovemmilla pakkasilla vingahtelu on pitkäaikaisempaa. Syynä mitä ilmeisimmin Suomen oloihin soveltumattomat ohjaustehostimen öljyt, jotka pitäisi vaihtaa parempiin. Vika on korjaamatta 04/2007 -tilanteessa.
02/2007 Palanut rekisterikilven valo Vika on korjaamatta 04/2007 -tilanteessa.
02/2007 Maalin kuoriutuminen eturekisterikilven telineestä Suomalaista rekisterikilpeä leveämmän saksalaisen kilven kiinnitysreiät olivat toiselta puolelta näkyvissä. Auton pesun yhteydessä maali lähti kuoriutumaan rumasti näiden kiinnitysreikien ympäriltä. Korjauksena tilanteeseen otin alkuperäisen ison kiinnitystelineen irti puskurista ja kiinnitin kilven suoraan puskuriin.
02/2007 Halkeama takaikkunan yläpuolisessa tuuliohjaimessa Tuuliohjaimessa oli pieni halkeama jo auton ostovaiheessa. Halkeama suureni merkittävästi kun eräs henkilö sulki takaluukun hyvin voimakkaasti n. 20 asteen pakkasella. Vika on korjaamatta 04/2007 -tilanteessa.
03/2007 Palanut vasen lähivalo Vika on korjaamatta 04/2007 -tilanteessa.

Johdanto Käyttökokemukset Yhteenveto Vikalista Kustannukset Tekniset tiedot

Kustannukset

Oheisessa taulukossa on laskettu auton käyttö/huoltokustannukset ensimmäisen vuoden aikana. Kesärenkaiden ja -vanteiden, moottorin- ja sisätilanlämmittimen ja ruostesuojauksen kustannuksia ei ole laskettu mukaan, koska ne on luokiteltu auton hankintakustannuksiksi.

Kustannukset        
Polttoaine:        
Polttoaine (98E) 12,0 l/100 km 1,25 eur/l 2.640 eur  
Polttoainekulut yht.     2.640 eur 15,0 snt/km
         
Huollot ja korjaukset:        
Alumiininen pohjapanssari + asennus     180 eur  
60 tkm huolto     180 eur  
Öljyn lisäykset huoltojen välillä 1,75 l 12 eur/l 21 eur  
Jakohihnan vaihto     550 eur  
Huolto/korjauskustannukset yht.     931 eur 5,3 snt/km
         
Rengaskulut:        
Talvirenkaat Nokian Hakkapeliitta 4 225/45-17     810 eur  
Rengaskulut yht.     810 eur 4,6 snt/km
         
Vakuutukset ja verot:        
Liikennevakuutus (Tapiola 70% bonuksilla)     215 eur  
Täyskasko (Tapiola 70% bonuksilla)     550 eur  
Ajoneuvovero     128 eur  
Vakuutukset ja verot yht.     893 eur 5,1 snt/km
Kustannukset yhteensä     5.274 eur 30,0 snt/km

Johdanto Käyttökokemukset Yhteenveto Vikalista Kustannukset Tekniset tiedot

Tekniset tiedot

Tarkemmat tekniset tiedot löytyvät tekniikka-sivuilta.

 

Kokemuksia - blogi